Om Steinprent

Beliggende på havnen i Torshavn huser vores værksted fire professionelle trykkere, der faciliterer besøgende kunstnere. De benytter sig under opholdet af os og værkstedet som deres atelier, og arbejder på vores litografiske sten som det blanke lærred. Enhver proces som udmunder sig i et litografisk tryk, radering, træ/linoleumssnit, kunstbog eller andet, har sin begyndelse og afslutning inden for værkstedets vægge. Og det altid via kunstnerens egne hænder. Vi prioriterer kvaliteten og arbejder professionelt med respekt for kunstneren og værket.

Blandt de mange kunstnere der har besøgt værkstedet igennem årene er de fleste nordiske. De sætter pris på det unikke arbejdsmiljø og engagerede kunstpublikum på Færøerne, og mange har vendt tilbage flere gange. Der er, i forhold til det meget begrænsede folketal, en usædvanlig koncentration af kunstnerisk formåen og interesse, og derfor udgør lokale kunstnere også en stor og vigtig del af vores portefølje.

Det centrale kemiske princip i den litografiske proces, er den manglende blandbarhed mellem vand og fedt. Et motiv tegnes/males på den slebne overflade af en litografisk kalksten, der har som egenskab, at den suger fedt til sig. Det, der bliver tegnet med, er derfor et medium, der består næsten udelukkende af fedt og en lille smule farve. Det færdige motiv bliver derefter dækket med et lag af gummi-arabicum som kun er opløseligt med vand, og beskytter stenen mod videre påvirkning. Den smule farve der sidder, bliver vasket af med lampeolie, og gummien bliver opløst med en våd svamp. Fordi fedtet som motivet består af skyr vandet, vil stenen kun være fugtet på de blanke områder. Stenen kan så valses op med farven som kunstneren ønsker, og der kan tages et tryk. Til yderligere farver skal en nysleben sten og motiv laves. Den belyste fremgangsmåde er til dels hvad der gør processen så lang og omstændelig.

Den Litografiske Proces

Det princip vi arbejder ud fra, stammer fra den tyske forfatter og skuespiller Alois Senefelders opfindelse. Debuterende som manuskriptforfatter i året 1796, ledte han efter et forlag der var villig til at udgive hans stykke. Men da der ikke var noget bud, bestemte han sig for selv at finde en måde at distribuere sine værker. Han oprettede værksted, og gik i gang med at eksperimentere med en helt ny måde at trykke. Det lykkedes ham dog ikke umiddelbart, og i konfrontation med nederlaget måtte han lukke ned igen.

I oprydningen skrev han tilfældigvis en note på kalksten, der kom fra et nærliggende stenbrud i Solnhofen i Sydtyskland. Men da han skulle vaske den af igen, lagde han mærke til en skygge af noten der sad tilbage i stenen, som han på ingen måde fik visket bort. Den afviste vandet, og da han valsede en farve på stenen dukkede den op igen som før  Man kan forestille sig mylderet af tanker der rendte igennem hovedet på ham, men hvad han nok ikke vidste på det tidspunkt, var at han skulle til at lægge fundamentet for den fremtidige moderne trykverden.

Papir og farver

Vi bestræber os på udelukkende at bruge de bedste materialer vi kan få fat på. Det papir vi trykker på, er håndlavet bomuldspapir fra Arches Rives i Frankrig. Papirets beskaffenhed, dets tyngde og holdbarhed, og den mængde farve det kan mættes med er blandt de egenskaber der gør det uovertruffent til netop vores formål. Pigmenterne vi blander farver af er naturligvis helt og holdent lysægte, og er også blandt det bedste der kan købes for penge.

Selvom vi arbejder med og holder os til et meget gammelt håndværk, udvikler vi alligevel teknikken på mange måder. Den største katalysator i den instans er kunstnerne der mere ofte end ikke, gerne vil udfordre reglerne. Hvor det i lang tid har drejet sig hvad man ikke må og hvad der ikke virker, spørger kunstneren ikke om, men i stedet hvorledes noget er muligt. Det står dermed også til os, der skal føre eksperimentet ud i virkeligheden, at afsøge nye veje for at opnå det ønskede resultat.

Litografiet har udviklet sig teknisk siden dets opfindelse, og stenen er mange steder for længst udskiftet med mere praktiske redskaber og plader. Men de fundamentale forudsætninger er præcis de samme som de først blev forelagt. I Steinprent arbejdes der med genuine sten, da den besidder nogle unikke egenskaber, der gør det til et interessant samtidsmedium til trykning.

At etablere et fuldt udstyret litografisk værksted kræver tid og mange ressourcer, og derfor står vi rådighed for kunstnere der ønsker at arbejde med teknikken, uden selv at skulle anskaffe sig udstyret.